Συμβουλευτική Υποστήριξη Γονέων

Πρόκειται συνήθως για βραχείας διάρκειας συνεδρίες με ένα ή/ και με τους δυο γονείς. Η συμβουλευτική υποστήριξη βασίζεται στις αρχές  της εμπιστοσύνης, του σεβασμού και της ενσυναίσθησης. Οι γονείς συνήθως έρχονται στο γραφείο με ένα συγκεκριμένο αίτημα που αφορά το παιδί τους.  Στις πρώτες συναντήσεις συνήθως δεν έρχεται το παιδί.
Oι γονείς  δίνουν ένα ιστορικό  σχετικά με την   ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, ενώ παράλληλα περιγράφουν  την «προβληματική  κατάσταση» που τους απασχολεί. Στην διάρκεια των συνεδριών συζητούνται και προτείνονται στους γονείς νέες, εναλλακτικές λύσεις που ενδεχομένως να ταιριάζουν στην συγκεκριμένη οικογένεια.
Στη συνέχεια οι γονείς προσκαλούνται να δοκιμάσουν τις νέες αυτές λύσεις που προέκυψαν από την συνεδρία και να καταγράψουν τις αλλαγές που προκλήθηκαν στο οικογενειακό σύστημα σε ένα βάθος χρόνου.  Στις επόμενες συνεδρίες, ψυχολόγος και γονείς, αποφασίζουν από κοινού για την συνέχιση των συνεδριών, καθώς και για την συχνότητα τους. Συνήθως, ένας κύκλος 6-10 συνεδριών συμβουλευτικής μόνο στους γονείς,  είναι αρκετή για να επιφέρει θετικές αλλαγές στην οικογένεια και να ανακουφίσει όλα τα  μέλη της.
Σε άλλες περιπτώσεις,  η ψυχολόγος  πραγματοποιεί παράλληλα συνεδρίες και με το παιδί ή / και  με ολόκληρη  την οικογένεια, και μπορεί να προβεί σε ψυχολογική αξιολόγηση με τυπικά ή και άτυπα τεστ, ανάλογα πάντα με την φύση του αιτήματος των γονέων.

“Τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να προσφέρετε στα παιδιά σας
είναι οι ρίζες της υπευθυνότητας και τα φτερά της ανεξαρτησίας”
– Dennis Waitley