Πως συνδέονται οι σύντροφοι;
Οι J.Gottman & J Schwartz Gottman, στο βιβλίο τους Η Συνταγή της Αγάπης, αναφέρουν 7 στρατηγικές- δεξιότητες, που θα μπορούσαν να προσφέρουν στα ζευγάρια περισσότερη οικειότητα, αρμονία και επικοινωνία.
Περισσότερη σύνδεση, οι «Μεγάλες Ερωτήσεις” , η σημασία του «ευχαριστώ, »Μια Αληθινή Φιλοφρόνηση, αυτό που Χρειάζεστε, η Μαγεία του Αγγίγματος, ένα βραδινό ραντεβού.

Στο παρόν άρθρο αναφερόμαστε στους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν τους συντρόφους να συνδέονται μεταξύ τους, πιο ουσιαστικά. Η ανάγκη για συναισθηματική σύνδεση αφορά όλους τους ανθρώπους, έχει να κάνει με την ανάγκη να ανήκουμε κάπου, να νιώθουμε ασφάλεια και ότι είμαστε προτεραιότητα για τον άλλον
Η σύνδεση μεταξύ των συντρόφων θεωρείται εξαιρετικά σημαντική καθώς αποτελεί τον σημαντικότερο δείκτη πρόβλεψης της ευτυχίας του ζευγαριού σύμφωνα με τις έρευνες των συγγραφέων.
[Βλέπε προηγούμενα και επόμενα άρθρα για τις υπόλοιπες στρατηγικές.]
Για λόγους συμπερίληψης, συχνά σε επίθετα χρησιμοποιείται το σύμβολο @, για να συμπεριλάβει όλα τα φύλα και όλες τις σεξουαλικότητες.
Οι παραπάνω συγγραφείς προτείνουν την εξής άσκηση:
Η ΔΕΚΑΛΕΠΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ
Αυτήν την άσκηση είναι ωραίο να την κάνετε στην αρχή της ημέρας, αλλά μπορείτε να την κάνετε οποιαδήποτε στιγμή σας βολεύει. Οι κανόνες είναι απλοί- διαλέξτε κάποια στιγμή για να κάνετε “check in” με τον σύντροφό σας, όταν έχετε δέκα λεπτά για να ακούσετε, και δεν χρειάζεται να τρέξετε κάπου. Μπορεί να είναι το πρωί, πίνοντας καφέ και πριν ξεκινήσετε για τη δουλειά, ή το βράδυ αφού έχετε βάλει τα παιδιά στο κρεβάτι τους. Κάντε αυτήν την απλή ερώτηση: Χρειάζεσαι κάτι από εμένα σήμερα;
Πώς αυτό δημιουργεί “στροφή προς”; Πρώτον, επιτρέπει στον σύντροφό σας να σκεφτεί τις ανάγκες του για ένα λεπτό. Δεύτερον, κάνει σαφές ότι πράγματι θέλετε να είστε εκεί για εκείνον σήμερα αν μπορείτε. Και τρίτον, δημιουργεί την ελπίδα ότι, αν πει αυτό που χρειάζεται, θα προσπαθήσετε να αντιδράσετε θετικά.
Είναι μόνο μια απλή πρόταση. Όμως έχει πολλαπλά οφέλη. Είναι μια πρόσκληση. Στην ουσία, λέει: Σε αγαπάω και θέλω να είμαι εδώ για σένα. Χτίζει την εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη σε μια σχέση είναι κάτι πολύ σημαντικό. Είναι κάτι πολύπλοκο, αλλά τα θεμέλιά του είναι στερεά. Η αρχή πίσω από την εμπιστοσύνη είναι «σε στηρίζω και με στηρίζεις».
Οπότε, όταν ο σύντροφός σας απαντήσει στην ερώτηση αυτή σήμερα, βάλτε τα δυνατά σας για να πείτε «ναι» και να του κάνετε τη χάρη, είτε είναι «χρειάζομαι ένα διάλειμμα από τα παιδιά» ή «πολύ θα μου άρεσε να φάμε μαζί το μεσημέρι».
Για μεγαλύτερο κέρδος: μαζέψτε τις δεκάρες
Σήμερα, σκεφθείτε κάθε πιθανή στιγμή σύνδεσης, ακόμα και την πιο φευγαλέα, σαν πιθανά χρήματα στην τράπεζα. Ακριβώς όπως θα κάνατε αν περπατούσατε στον δρόμο και βλέπατε χαρτονομίσματα και κέρματα σκορπισμένα παντού: σταματήστε και σηκώστε τα. Παίρνει ένα λεπτό μόνο για να σκύψετε και να τα αρπάξετε. Αναζητούμε τρόπους, έστω και μικρές κινήσεις, να γεμίσουν το συναισθηματικό αποθεματικό της σχέσης. Οπότε φροντίστε να το κάνετε- μην τα προσπεράσετε έτσι! Ακόμα και οι δεκάρες μετράνε.
Να είστε σε επιφυλακή για μικρές κινήσεις σύνδεσης στις οποίες μπορείτε να ανταποκριθείτε και έτσι να στραφείτε προς τον σύντροφό σας έστω και για λίγο. Να έχετε τον νου σας για τα παρακάτω, καθώς πολλές απλές κινήσεις ή πράξεις είναι προσκλήσεις για σύνδεση:
-
Βλεμματική επαφή
-
Ένα χαμόγελο
-
Ένας αναστεναγμός
-
Όταν σας ζητάει βοήθεια ή προσοχή
-
Όταν σας λέει καλημέρα ή καληνύχτα
-
Όταν σας ζητάει μια χάρη
-
Όταν σας διαβάζει κάτι δυνατά: «΄Ακου αυτό……» θέλοντας να μοιραστεί κάτι μαζί σας.
-
Όταν σας δείχνει κάτι: «Κοίτα αυτό!»
-
Όταν σας φωνάζει από ένα άλλο δωμάτιο
-
Όταν δείχνει θλιμμέν@ ή πεσμέν@
-
Όταν κουβαλάει κάτι βαρύ μόνο@ του
-
* Όταν δείχνει ενοχλημέν@ (με τα παιδιά, για παράδειγμα)
Κάθε στιγμή που ανταποκρίνεστε θετικά στον σύντροφό σας, αυτό σημαίνει χρήματα στον συναισθηματικό αποθεματικό σας. Και οι καταθέσεις αυτές δεν εξαφανίζονται- αυτό το πλεόνασμα θα είναι εκεί όταν το χρειαστείτε. Με μικρές στιγμές μέσα στην κάθε μέρα, μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι οι «καταθέσεις» σας θα υπερβούν τις αναλήψεις σας, ότι δηλαδή οι θετικές κινήσεις που κάνετε για σύνδεση υπερτερούν έναντι των στιγμών αποσύνδεσης.

Δυσκολίες και λύσεις
Τι γίνεται αν προσέξετε ότι ο σύντροφός σας κάνει κίνηση για σύνδεση, αλλά όντως δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε;
Φυσικά αυτό θα συμβαίνει κάποιες φορές. Η συναισθηματική διαθεσιμότητά σας, δεν θα ευθυγραμμίζεται πάντα με τη συναισθηματική διαθεσιμότητα του συντρόφου σας. Δεν πειράζει. Ορίστε πώς μπορείτε να το χειριστείτε.
-
-
-
-
-
Όταν ο σύντροφός σας κάνει κίνηση αλλά δεν μπορείτε να ακολουθείτε: Πείτε «Πραγματικά θα ήθελα να το ακούσω αυτό, αλλά πρέπει να_________ (π.χ. στείλω αυτό το email, να βάλω τα παιδιά στο κρεβάτι κ.α). Μπορείς να θυμηθείς να μου το πεις αργότερα;»
Με αυτή την στάση, δείχνετε ότι θέλετε να στραφείτε προς τον σύντροφό σας, αλλά οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Ακόμα κι αν είστε κουρασμένοι και δεν θέλετε να ασχοληθείτε, μην αγνοείτε την κίνηση. Αν απλώς εξηγήσετε, με λίγα λόγια, γιατί δεν είστε διαθέσιμοι την δεδομένη στιγμή, αυτό θα έχει πολλά οφέλη.
Όταν εσείς κάνετε μια κίνηση και το άλλο άτομο δεν ανταποκρίνεται: Αν δεν προσέξει μία ή δύο κινήσεις, απλώς συνεχίστε να προσπαθείτε. Ωστόσο, αν αυτό είναι ένα μοτίβο, πείτε στον σύντροφό σας:
«Δεν θέλω να σε επικρίνω, αλλά έκανα κινήσεις προς το μέρος σου. Τι σου συμβαίνει αυτή τη στιγμή και δεν ανταποκρίνεσαι;». Προχωρήστε και πείτε πώς νιώθετε για την έλλειψη ανταπόκρισης από την μεριά του/της: «Απογοητεύομαι όταν δεν ανταποκρίνεσαι…».
-
Όταν μια κίνηση γίνεται με αρνητικό τρόπο: Μερικές φορές η κίνηση του συντρόφου σας μπορεί να φανεί αρνητικά φορτισμένη ή σαν να θέλει να ξεκινήσει καβγά,
π.χ. “Δεν σου πέρασε από το μυαλό να μαγειρέψεις σήμερα έτσι για αλλαγή, σωστά;» Απλώς αγνοείστε την αρνητικότητα και ανταποκριθείτε στο βαθύτερο μήνυμα. ( Θα μπορούσατε να πείτε: “Καταλαβαίνω ότι είσαι απογοητευμέν@ και κουρασμέν@. Ευχαρίστως μπορώ να φτιάξω φαγητό και να κάνεις ένα χαλαρωτικό διάλειμμα”.) Πιστέψτε μας, αυτό αξίζει πολλά στον συναισθηματικό αποθεματικό σας.
Βιβλιογραφική πηγή:
John Gottman & Jullie Schwartz Gottman, [2023], «Η Συνταγή της Αγάπης», εκδόσεις πεδίο