Χορήγηση Ψυχομετρικών Εργαλείων

Χορήγηση Ψυχομετρικών εργαλείων

Για ποιους λόγους χορηγούνται οι ψυχομετρικές δοκιμασίες;

Η ψυχομετρική αξιολόγηση της νοητικής λειτουργικότητας σε νήπια, παιδιά σχολικής και εφηβικής ηλικίας, δίνει πολύτιμες και αντικειμενικές πληροφορίες για το κάθε παιδί, ώστε να γίνει διάγνωση της νοημοσύνης εντός του μέσου όρου αλλά και διαφοροδιάγνωση ενδεχόμενων δυσκολιών του. Από την αξιολόγηση, προκύπτει ένας συνολικός βαθμός νοητικής ικανότητας, καθώς και πέντε πρωτογενείς δείκτες νοητικής λειτουργικότητας. Με βάση αυτή την εκτίμηση, γίνεται ο σχεδιασμός κατάλληλου προγράμματος αντιμετώπισης και παρέμβασης, σε εξατομικευμένο επίπεδο και στην συνέχεια προτείνεται κατάλληλη σχολική δομή.

Ψυχομετρική Δοκιμασία WISCV [Wechsler Intelligence Scale for children) για παιδιά ηλικίας 6-16 ετών.

Πρόκειται για την νέα Κλίμακα Νοημοσύνης Wechsler, σταθμισμένη στον ελληνικό πληθυσμό, από την ΜΟΤΙΒΟ Εκδοτική, η οποία μου πρόσφερε εκπαίδευση μέσω της συνολικής επιμόρφωσης όλων των ψυχολόγων των Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ. της χώρας του ΥΠΕΠΘ, τον Μάρτιο του 2022. Είναι ένα απόλυτα έγκυρο και αξιόπιστο εργαλείο μέτρησης της νοητικής λειτουργικότητας των παιδιών καθώς προσαρμόστηκε στις ανάγκες και τις γνώσεις των παιδιών, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες αλλαγές τόσο στην εκπαίδευση αλλά και τις ευρύτερες κοινωνικό-οικονομικές αλλαγές. 

Ψυχομετρική Δοκιμασία για παιδιά προσχολικής ηλικίας, WPPSI –ΙΙΙ [Wechsler Preschool and Primary Scale of Intelligence] για παιδιά ηλικίας 2.6 μηνών -7 ετών.

Η ψυχομετρική αυτή δοκιμασία καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα ηλικιών, με καινούριες δοκιμασίες, αναβαθμισμένο και εύχρηστο υλικό προσιτό στα παιδιά. Για να αποφευχθεί το αδικαιολόγητο άγχος ή η κόπωση των μικρών παιδιών, το WPPSI –ΙΙΙ αξιολογεί τα μικρά παιδιά 2.6 μηνών έως 4 ετών με τέσσερις βασικές υποδοκιμασίες και τα παιδιά ηλικίας 4 έως 7 ετών με επτά υποδοκιμασίες.

Μετά την βαθμολόγηση της δοκιμασίας προκύπτουν σύνθετες βαθμολογίες που αντιπροσωπεύουν τους γνωστικούς τομείς της λεκτικής και πρακτικής νοητικής λειτουργίας (στο “λεκτικό” και “πρακτικό” όπως συχνά αναφέρονται) καθώς, επίσης, και μια σύνθετη βαθμολογία που αναπαριστά τη γενική νοητική ικανότητα του παιδιού (δηλαδή την Πλήρη Κλίμακα Νοημοσύνης).

Στόχος χορήγησης της δοκιμασίας είναι η διάγνωση και διαφοροδιάγνωση δυνατοτήτων και ενδεχόμενων δυσκολιών του παιδιού, ώστε να γίνει σχεδιασμός κατάλληλου προγράμματος αντιμετώπισης και παρέμβασης, σε εξατομικευμένο επίπεδο.

Διάρκεια

Η διάρκεια χορήγησης των ψυχομετρικών δοκιμασιών, αφορά δυο συνεδρίες, διάρκειας 60 περίπου λεπτών. Στην πρώτη συνεδρία η ψυχολόγος ζητάει από τους γονείς ένα πλήρες αναπτυξιακό ιστορικό του παιδιού. Στο πέρας αυτών, πραγματοποιείται μια τρίτη συνεδρία με τους γονείς για ανακοίνωση και ανάλυση των αποτελεσμάτων, ενώ τους δίνεται γραπτή ψυχολογική έκθεση.

Η χορήγηση του ψυχομετρικού εργαλείου γίνεται μετά από αίτημα των γονέων στα πλαίσια μίας συνολικής ψυχολογικής εκτίμησης του παιδιού. Υπάρχει συνεργασία με τα ασφαλιστικά ταμεία.